Luonnolliset vs. synteettiset kuidut
Luonnolliset kuidut ovat kasvien ja eläinten tuottamia kuitumateriaaleja, jotka voidaan kehrätä langaksi.
Luonnonkuiduille ominaista on, että:
- luonnossa niillä on tarkoitus, jonka mukaan myös ominaisuudet ovat kehittyneet
- ne ovat elävien organismien tuottamia
- niiden kasvu on itsestään tapahtuvaa, ilman ihmisen välitöntä vaikutusta
Synteettiset kuidut ihminen on valmistanut petrokemian tuotteista.

Kangas on kudottu langoista, lanka on kehrätty säikeistä ja säikeet kuiduista.
Yksittäisten kuitujen ominaisuudet määrittävät koko kankaan ominaisuudet.
Hamppu
Hamppu on nopeakasvuinen ja runsassatoinen kasvi, jonka kuidut ovat erittäin vahvoja ja kestäviä. Sen viljely on ekologista, koska se ei köyhdytä maaperää, ei vaadi keinokastelua eikä lannoitteita. Myöskään torjunta-aineita ei tarvita, koska hamppu osaa suojata itseään ympäröiviltä rikkaruohoilta, hyönteisiltä, taudeilta ja homeelta.
Tekstiileissä hamppukuitu on erittäin luja, märkäkestävä ja pitkäikäinen. Hamppukuitua käytetään erityisesti lujuutta ja kestävyyttä vaativissa tuotteissa, kuten esimerkiksi purjeissa ja seteleissä. Alkuperäiset kullankaivajien käyttämät Levikset olivat myös hamppua. Hamppukuituja sisältävä kangas pehmenee käytössä, ei nukkaannu ja säilyttää hyvin muotonsa. Hamppu tekee pinnasta epätasaisen ja elävän. Verrattuna puuvillaan hamppu on pehmeämpi, hengittävämpi ja suodattaa UV-säteilyä.
Pellava
Tekstiileissä kuituna käytetty pellava muistuttaa ominaisuuksiltaan suurelta osin hamppua. Pellava vaatii erittäin vähän vettä kasvaakseen. Se viihtyy kuivilla mailla ja aurinkoisilla paikoilla eikä tarvitse lainkaan keinokastelua. Pellavan viljely onnistuu myös hyvin vähillä torjunta-aineilla.
Pellavakuitua sisältävä kangas kestää kulutusta, on hengittävää, hyvin kosteutta imevää ja lämpöä johtavaa. Pellavaliina tuntuu lämpöiseltä viileällä ilmalla ja viileältä lämpimällä ilmalla. Lisäksi pellava on luonnostaan antibakteerinen ja allergisoimaton. Pellavakangas ei ole elastista, joten se säilyttää hyvin muotonsa, tosin ensimmäisessä pesussa se usein hieman kutistuu. Pellava hylkii likaa, puhdistuu helposti, ei nukkaannu ja silitettynä vaikuttaa jopa kiiltävältä.
Itse pellavakuitu on kuitenkin jäykkää, joten se rypistyy helposti. Pellava muuttuu vuosien mittaan pehmeämmäksi ja taipuisammaksi mitä useammin sitä pestään. Ennen pellavasta valmistettiin myös alusvaatteet. joka kertoo paljon materiaalin ominaisuuksista.

Kiinteät pesuaineet tuhoavat hamppu- ja pellavakuidut
Hampulla ja pellavalla on kuitenkin oma heikko kohtansa, joka liittyy niiden pesuun. Rakenteeltaan hamppu- ja pellava koostuvat putkilomaisista ontoista kuitunipuista. Putkilomaisen rakenteen vuoksi hamppu esimerkiksi pystyy imemään itseensä 60 painoprosenttia vettä ja turpoaa kastuessaan yli 30 prosenttia alkuperäisestä tilavuudestaan. Mikäli hamppua tai pellavaa pestään kiinteillä pesuaineilla, pesuaineen kiinteät partikkelit juuttuvat laajentuneisiin putkiloihin. Kuivuessaan putkilot kutistuvat ja sisällä oleva kiinteä partikkeli halkaisee kuidut. Jo yksikin pesukerta väärällä pesuaineella haurastuttaa kuituja ja lyhentää tekstiilin käyttöikää merkittävästi.
Villa ja merinovilla


