Rengasliina, kantoliina ja kantamisen 20 hyötyä

Vauvan kantaminen – 20 hyötyä

Useimmille vanhemmille ja lapsille olisi unelma viettää koko päivä sohvalla tai sängyssä yhdessä halaillen ja suukotellen.

Valitettavasti lapsiarki ei useinkaan anna mahdollisuutta tähän, vaan asiat on tehtävä. Jääkaappi on tyhjä, pyykkikori odottaa tyhjentäjäänsä ja asunto näyttää aina ennemminkin taistelukentältä kuin kodilta. Onneksi on olemassa hyvä tapa pitää vauvaa sylissä ja silti pystyä huolehtimaan kaikesta muusta.

Kantoliina ja rengasliina mahdollistavat tämän.

Tässä artikkelissa on käsitellään kantamisen monia hyötyjä lapselle, äidille, isälle ja koko perheelle.

Kantaminen hyväksi kognitiiviselle ja sosiaaliselle kehitykselle

Vauvan ollessa kantoliinassa, vauva näkee ympäristön sellaiseina kuin sinä näet sen. Vauva näkee ympäröivät ihmiset, kuulee sinun puhuvan ja kokee elämän kanssasi.

Ympäröivä maailma ei ainoastaan stimuloi aisteja, vaan kehittää varhaista kielitaitoa ja antaa lapsellesi mahdollisuuden kokea maailmaa jo syntymästä alkaen.

Kantajan liikkeet tuntuvat vauvasta jännittäviltä ja uusista paikoista pääsee nauttimaan turvallisessa paikassa.

Tutkitusti kannetut vauvat itkevät vähemmän

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vauvat, joita kannetaan paljon ensimmäisten elinkuukausien aikana, itkevät jopa 43% vähemmän kuin tutkimuksen verrokkiryhmän lapset. Suurin ero itkun määrässä on iltaisin, jolloin kannetut vauvat itkevät 51 % vähemmän.

Unen puute lapsiperheissä johtaa usein ei-toivottuun kierteesen,  jossa stressin määrä ja unen puute vain lisääntyvät entisestään tuovat mukanaan muita ongelmia.

Itkeminen itsessään on stressaavaa sekä lapselle että vanhemmalle. Pelkästään jo tästä syystä kannattaa vähentää itkua kantamalla vauvaa.

Kantaminen lievittää vatsaoireita

Vauvojen vatsavaivat ovat usein hyvin stressaavia koko perheelle. Usein toistuva vauvan vatsakipu ja siitä seuraava itku tekevät nopeasti ihanaksi kuvitellusta vauva-ajasta lähes epätoivoista.

Ainoa asia jota vanhempana haluat, on lepohetki itkusta itsellesi ja vauvallesi. Lepohetki ja ratkaisu voi löytyä kantoliinasta, jossa pientä vauvaa on mahdollista pitää pystyasennossa helposti myös pitkiä aikoja.

Miksi kantoliina sitten auttaa vatsavaivoihin? Kantoliinassa äidin tai isän ruumiinlämpö sekä sisään- ja uloshengityksen aiheuttamat liikkeet reuntouttavat ja hierovat kevyesti vauvan vatsaa vähentäen kipua. Lisäksi pystyasento vähentää ruuan nousemista ruokatorven ja mahdollinen närästys vähenee.

Kantoliinassa vauvan on ikään kuin tasapainoltava kantajansa liikkeiden mukaan, tämä aktivoi sopivassa rytmissä vauvan vastsanseudun lihaksia ja parantaa ruuansulatusta ja myös auttaa vauvan vatsaa rentoutumaan.

Vauva nukkuu paremmin

Vanhempien läsnäolo riittää usein rauhoittamaan pienen vauvan takaisin uneen. Tämä on osa evoluution muovaamaa selviytymisstrategiaa, jossa vastasyntyneet heräävät tiheästi etsimään äitiä tai isää tietääkseen olevansa turvassa.

Kantoliinassa vauva voi nukkua rauhallisin mielin, koska vauva haistaa sinut, kuulee äänesi, tuntee liikkesi ja läsnäolosi, ja näin vaistomaisesti tietää olevansa turvassa. Tämän seurauksena vauva nukkuu paremmin ja levollisempaa unta kuin itsekseen vaunuissa tai sängyssä.

Erityisen hyvin kantaminen toimii myös silloin, kun vauvan uni on esimerkiksi hampaiden tulon tai nuhan takia levotonta ja katkonaista.

Kantaminen vahvistaa siteitä ja auttaa ymmärtämään vauvan tarpeita

Äitinä sinulla on läheinen side lapsesi kanssa jo ennen lapsen syntymää.

Tämän läheisen siteen ylläpitämiseksi vauvojen kantaminen on loistava vaihtoehto. Olet vauvan kanssa koko ajan lähekkäin. Voit suukotella, puhua, laulaa tai halata vauvaasi, milloin haluat.

Kun pidät vauvaa lähelläsi, opit nopeasti myös ymmärtämään vauvan pienistä ja herkistä eleistä eri haluja ja tarpeita.  Näin vauvan ei tarvitse itkemällä kiinnittää huomiota itseensä saadakseen haluamansa.

Äidin lisäksi on muitakin ihmisiä, jotka haluavat rakentaa läheisen siteen vauvaan. Erityisesti isillä on usein se ongelma, etteivät he tiedä, miten olla lähellä lasta. Tämän suhteen rakentamiseen kantoliina on juuri oikea työkalu.

Tukee päänmuotojen luonnollista kehitystä

Äidin mahassa kallon luut eivät ole vielä kasvaneet yhteen, vaan vauvan pää alkaa luutua ja muotoutua heti syntymän jälkeen. Vauvan pää on erittäin mukautuvainen ja aukileet antavat tilaa vauvan nopeasti kasvaville aivoile.

Vauvat eivät kuitenkaan voi kääntyä ensimmäisten kuukausien aikana eivätkä voi istua, joten usein he makaavat selällään suurimman osan ajasta. Selällään makaamisen tai muuten pitkään samassa asennossa vietetyn ajan seurauksena vauvan pää saattaa kasvaa epätasaisesti. Tätä usein epäsymmetristä litistymistä (plagiocephaly) voidaan välttää kantamalla vauvaa.

Kantaminen edesauttaa painonnousua

Vastasyntyneen imetys on alussa usein opettelua niin äidin kuin vauvankin osalta. Vauvat viihtyvät hyvin erilaisia aikoja rinnalla: toisia vauvoja saa herätellä syömään ja osan täytyy saada olla koko päivä rinnallla saadakseen tarpeeksi maitoa. Tiheänimunkausina vauvat saattavat viettää lähes koko päivän rinnalla. Nämä päivät saattavat olla toisinaan äidille raskaita, mutta ovat erittäin tärkeä osa pitkän imetyksen onnistumisessa.

Mikäli neuvolassa todetaan painonnousun olevan liian vähäistä ja pyydetään kokeilemaan imetyksen lisäämistä, on kantoliina loistava tapa antaa lapsellesi mahdollisuus olla rinnalla koko päivä. Äidin syli ja maidon tuoksu aktivoivat vauvoja syömään useammin. Lisäksi kantoliinassa vauva on lähelläsi muistuttamassa tarpeistaan.

Vauva tuntee kantajan lämmön ja sydämen rytmin

Vastasyntyneen kehon on opittava kaikenlaisia ​​asioita, mukaan lukien kehon lämpötilan ja sydämen rytmin säätely.

Vauvat ovat herkkiä kylmälle ja kuumalle, ja usein paikallaan makaavan vauvan lämpötilan säätely pelkästään vaatetuksen avulla on hankalaa. Kantoliinassa vauva on painautuneena vasten kantajaansa ja kantajan kehon lämpötila välittyy vauvaan ja vauva pysyy hyvin lämpimänä. Kantoliinassa vauva aktivoi lihaksiaan kantajansa liikkeiden mukaisesti joka myös parantaa vauvan verenkiertoa. Kylmällä säällä hyviä liinoja ovat esimerkiksi villaa tai merinovillaa sisältävät kantoliinat ja tarvittaessa lisänä kantosuoja. Myös kuumassa kantajan keho jäähdyttää ja estää vauvaa lämpenemästä liikaa. Kuumalla säällä on syytä käyttää hengittäviä kantoliinoja, joissa on seostettuna pellavaa, hamppua tai silkkiä.

Pienet vauvat säikähtävät herkästi ja reagoivat usein liian voimakkaasti eri ärsykkeisiin ja tilanteisiin. Näissä tilanteissa vauvan sydämen rytmi kiihtyy ja vauva alkaa itkeä.  Ollessaan kantoliinassa vauva tuntee ja kuulee kantajansa sydämen sykkeen. Kantajan tasaisena pysyvä syke rauhoittaa vauvaa ja vauva oppii myös nopeasti säätelemään omaan sydämen rytmiään.

Kantaminen edesauttaa lonkkien kehitystä

Lonkkien löysyyttä esiintyy jopa 3 %:lla vastasyntyneistä, mutta vain noin joka tuhannella vauvalla todetaan varsinainen lonkkaluksaatio eli synnynnäin lonkan sijoiltaanmeno. On erittäin tärkeää hoitaa lonkkaluksaatio mahdollisimman nopeasti, jotta lonkat kehittyvät normaalisti ja siitä ei seuraa ongelmia myöhemmällä iällä.

Lonkkaluksaation hoidossa käytetään erityisiä housuja, valjaita tai lastoja, joilla vauva pakotetaan jalkoja levittävään kyykkyasentoon (M-kirjainta muistuttava asento).

Kantoliinassa vauvan jalkojen asento vastaa eri apuvälineillä saavutettavaa asentoa ja siksi kantoliina sopii erinomaisesti myös löysien lonkkien hoitoon. Kantaminen edesauttaa lonkkien kehitystä ja ehkäisee lonkkaluksaation syntyä myöhemmällä iällä.

Mikäli lapsellasi todetaan lonkkien löysyyttä tai lonkkaluksaatiota, kantamisesta osanan hoitoa on hyvä keskustella neuvolassa.

Havainnekuva vauvan lonkkien asennosta kantoliinasa. Lähde International Hip Dysplasia Institute.

Kantaminen tukee keskosten kehitystä

Vanhemman kehon kosketuksella ja läheisyydellä on hyvin erityinen merkitys vauvoille. Läheisyys on yksi vauvan ja pienen lapsen perustarpeista, siinä missä syöminen ja nukkuminenkin.

Erityisen tärkeää läheisyys on keskosvauvojen kehitykselle. Suomessa ja maailmalla keskosten kenguruhoitoa on käytetty jo lähes 40 vuotta. Kenguruhoidossa vauva asetetaan rinnalle, iho ihoa vasten. Kenguruhoito tukee vauvan hengitystä, pitää vauvan lämmön tasaisena ja lisää vauvan rauhallisen unen määrää. Kenguruhoidon ansiosta vauvan ja vanhemman kiintymyssuhde vahvistuu, huoli vauvan voinnista lievittyy ja rintaruokinnan ylläpitäminen helpottuu.

Kantoliina mahdollistaa vauvan sitomisen rinnalle sammakkomaiseen asentoon, jolloin vanhempi pystyy antamaan kenguruhoitoa vapaammin ja pidempiä aikoja, kun pystyy itsekin liikkumaan ja toimimaan samanaikaisesti.

Kenguruhoito kantoliinassa auttaa myös muita vauvoja ja vanhempia, jotka joutuvat viettämään lastensa kanssa pidempiä hoitojaksoja sairaalassa.

Vapaus käsille

Oman kokemuksemme mukaan suurin hyöty kantamisesta vanhemmille on käsien vapautuminen. Vauvan ollessa kantoliinassa ovat kädet vapaat työskentelemään.

Vauvan syntymän jälkeen työmäärä kotona lisääntyy ja mahdollisuudet tämän työn tekemiseksi vähenevät. Vaikka kuinka haluaisi, on erittäin vaikeaa siivota, pestä pyykkiä, laittaa ruokaa ja kaikkea muuta.

Kun vauva on kantoliinassa tai rengasliinassa, sinulla on kädet vapaana, voit tehdä kaiken ja silti pitää lapsesi mukanasi koko ajan, puhua hänelle, laulaa hänelle tai vain olla lähellä. Kantoliinassa vauva usein myös viihtyy hyvin, sillä arkiaskareet ovat vauvalle erittäin mielenkiintoista seurattavaa.

Kantovälineet ovat edullinen ratkaisu verrattuna rattaisiin

Hyvin tavanomainen syy, mutta kuuluu ehdottomasti tähän listaan, koska kantoliinat, rengasliinat ja kantoreput maksavat vain murto-osan vaunujen ja rattaiden hinnasta. Samalla kantoliinalla kantaa lapsen vastasyntyneestä aina 2-vuotiaaksi asti.

Kantovälineet mahtuvat myös kätevästi mukaan eikä niitä varten tarvitse erikseen hankkia esimerkiksi isompaa autoa.

Lisäksi tunnettujen valmistajien ja hyvin pidettyjen kantovälineiden jälleenmyyntiarvo vastaa lähes alkuperäistä arvoa. Tämä mahdollistaa myös sen että kantovälinettä on helppo vaihtaa niin halutessaan tai tarvittaessa hankkia useamman eri tilanteita varten.

Kantaminen stimuloi maidon tuotantoa

Usein äitejä huolettaa jossain vaiheessa imetystä, että tuleeko ja saavatko pienokaiset riittävästi maitoa kasvaakseen. Epäilysten taustalla ovat usein vauvojen eri kehitysvaiheet, kuten tiheäimukaudet tai tissihulinat yhdessä äidin elimistön hormonaalisten muutosten kanssa.

Tutkimukset osoittavat, että vauvan läheisyys ja erityisesti vastasyntyneen ihokontakti yhdessä tiheä rintaruokinnan lisäksi stimuloivat maidon herumista ja lisäävät maidon tuotantoa.

Vastasyntyneen voi ottaa vaippasillaan kantoliinaan ja näin lisätä ihokontaktia.

Imettäminen on helppoa missä vain

Pikkuvauvan kanssa ulkoilu ja kaupungilla liikkuminen ovat varsin mukavia ja jaksamisen kannalta tärkeitä asioita. Pienen vauvan kanssa lähteminen on usein myös helppoa, koska “eväät” ovat aina mukana. 

Kantoliinassa vauvan pää on muutoinkin hyvin lähellä rintoja ja siksi pienellä harjoituksella on helppo oppia imettämään kantoliinassa olevaa vauvaa. Vauvan iän myötä tämä helpottuu kun vauva osaa myös itse hakeutua rinnalle. Pulloruokintakin sujuu kantoliinassa näppärästi, mikäli lasta kannetaan lonkalla tai edessä.

Vapaus liikkua vauvan kanssa

Käsien vapautumisen lisäksi toinen vanhempia helpottava hyöty on vapaus liikkua minne tahansa. Monet kokevat arjen pienen lapsen kanssa kovin rajoitetuksi ja vaunujen kuljettamisen työlääksi. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin.

Vauva on nopea sujauttaa kantoliinaan tai rengasliinaan ja kantamalla lastasi pääset minne vain. Ahtaat kauppakeskukset, ruuhkaiset kävelykadut, portaat, juurakkoiset metsäpolut, paksu hanki tai kallioiset kukkulat eivät ole esteenä kun liikut vauva kantoliinassa. Julkiset kulkuneuvot ja koiran ulkoiluttaminen alkavat myös tuntua taas helpoilta. Kantoliina kulkee aina mukanasi ja on helppo sujauttaa reppuun, eikä tarvitse huolia uskaltaako jättääkö rattaat odottamaan esimerkiksi uimahallin edustalle.

Aikaa riittää myös vanhemmille lapsille

Useamman kuin yhden lapsen kanssa ei ole aina helppoa jakaa aikaansa kaikkien halujen mukaan. Tämä johtuu tietysti siitä tosiasiasta, että vastasyntynyt vie paljon enemmän aikaa ja vaatii enemmän huomiota ja hoitoa kuin isompi lapsi.

Sen sijaan, että jättäisit huomiotta vanhemmat lapset tai jättäisit heidät omiin touhuihinsa, voi ottaa vauvan kantoon ja tehdä asioita yhdessä vanhempien lasten kanssa. 

Tämä auttaa myös vanhempaa sisarusta näkemään uuden vauvan leikkikaverina ja vähentää mustasukkaisuutta.

Pitää vieraat etäällä lapsestasi

Aina ei ole suotavaa että vieraat ihmiset tulevat lähelle lastasi. Vauva nukkuu parhaillaan tai haluat minimoida tautiriskiä.

Joskus innokkaat vieraat ihmiset saattavat tulla liian lähelle ihastelemaan vaunuissa olevaa lasta.

Kun vauva on kantoliinassa, ymmärtävät ihmiset kunnioittaa kantajan omaa tilaa ja samalla vauvakin saa olla rauhassa.

Helpottaa kuntoilua raskauden jälkeen

Synnytyksen jälkeen on mahdollista jälleen liikkuva vapaammin.

Kantoliina mahdollistaa vapaamman liikkumisen luonnossa ja käsien heiluttelun. Näin kuntoilun ja yksinkertaisten harjoitteiden pariin pääsee suhteellisen nopeasti.

Lisäksi liinassa oleva vauva on aina ylimääräinen paino ja poltat muutaman kalorin enemmän. Napakasti sidottu liina myös tukee raskauden aikana venyttyneitä vatsalihaksia.

On kehitetty jopa erityinen harjoitusmuoto “kanga”, jossa yhdistyvät tanssi ja kantaminen.

Tuntuu vähän samalta kuin odotusaika

Tämä kohta koskee erityisesti äitiä ja lasta. Yhdeksan kuukauden aikana olette tottuneet tekemään kaiken yhdessä. Vauvasi on saanut olla sisälläsi lämpimässä ja tiiviissä paketissa, saanut tottua ääneesi, hengitykseesi, kävelyysi sekä kaikkeen muuhun. Kantoliinassa vietetty aika muistuttaa hieman odotusaikana mahassa vietettyä aikaa ja antaa vauvalle tuttua turvallisuuden tunnetta.

Vastaavasti myös äitinä pitämällä vauvaa kantoliinassa saat nauttia vauvasi läheisyydestä tuntea vauvasi liikkeet ja eleet.

Helpottaa ja ennalta ehkäisee synnytyksen jälkeistä masennusta

Synnytyksen jälkeinen masennus on vakava asia eikä valitettavasti harvinaista. Se on synkkää aika tuoreille äideille ja perheille, jotka ovat pitkään odottaneen lapsen syntymää. Tällainen masennus kuuluu ehdottomasti ammattilaisten hoidettavaksi.

Vauvan kantamisesta voi kuitenkin olla suuri apu synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsiville äideille. Tutkitusti vauvan läheisyys helpottaa masennusoireita. Lisäksi luonnossa liikkuminen nopeuttaa paranemista. Kantoliinan ansiosta tämä on mahdollista yhdessä vauvan kanssa

Lähteet & lukemista:

Vastaa