Olemme koonneet yhteen kantoliinan sidontaohjeet, joilla sidot lapsesi vauvasta taaperoon kätevästi, turvallisesti ja ergonomisesti tilanteesta riippumatta. Mukana on myös ohje kaksosten sidontaan.
Monipuolisuus on ominaisuus, joka tekee kantoliinasta ylivertaisen suhteessa muihin kantovälineisiin. Kantoliinalla on aina mahdollista sitoa lapsi tavalla, joka on lapselle ja hänen kantajalleen mukava ja ergonominen riippumatta tilanteesta tai lapsen iästä. Vastasyntyneenä tai pidemmällä lenkillä lapsen on usein parasta olla kantajan etupuolella rintaa vasten, jolloin läheisyys ja mahdollisuus nukkumiseen on taattu. Toiminta ja ympäröivä maailma alkavat kiinnostaa vauvaa usein 3-6 kk iässä, jolloin kotiaskareita tehdessä eri lonkkasidonnat ovat kaikkein toimivimpia. Taaperoiässä lapsi kannattaa sitoa selkäpuolelle, koska raskaampi kuorma on mukavampi kantaa selässä ja aikuisen olan yli lapsi pääsee nauttimaan samoista maisemista kantajansa kanssa.
Kantoliinan monikäyttöisyyden myötä, myös eri sidontoja ja sidontaohjeita on kehitetty lukuisia. Vastaavasti, mikäli kantovälineen mukana on vain yksi ohje, sopii kantoväline tällöin todennäköisesti vain yhteen käyttötarkoitukseen. Ennen kantoliinan käytön aloittamista, eri sidonnat saattavat tuntua hämmentäviltä. Hyvillä ohjeilla kantoliinan kanssa alkuun pääsee kuitenkin jokainen jo muutamassa minuutissa. Liinan käyttö ja kiristely on hyvä opetella ensin kunnolla yhdellä sidonalla ja tämän jälkeen on helppo lähteä tilanteen ja tarpeen mukaan opettelemaan uusia. Kaikissa sidonnoissa perusidea on sama, kantoliina laitetaan kantajan ympäri, lapsi asetetaan liinaan haluttuun asentoon, kiristellään liina ja lopuksi solmitaan. Käytännössä kaikissa sidonnoissa myös lasta kannatteleva voima on sama. Lapsen ja aikuisen sekä lapsen ja liinan väliin muodostuva kitka kannattelee lasta, tämä saatta ensimmäisellä kantokerralla jopa tuntua hämmentävältä, koska kantoliinassa lapsi tuntuu niin kevyeltä.
Helpottamaan kantoliinan käyttöä, olemme koonneet tälle sivulle ohjeet yleisimpiä sidontojen tekoon. Todennäköisesti kolmekin eri sidontaa riittää kattamaan 98 % tarpeista, mutta aina on mukava kokeilla jotain uutta.
Sinulle suositeltua
Kantoliinan sidontaohjeet – Etusidonnat
Etusidonnoissa vauvan pää on kantajan rinnalla ja peppu navan päällä. Etusidonnat ovat rauhoittavia ja tuovat vauvalle turvaa, sillä vauva aistii kantajansa sydämen lyönnit, hengitysliikkeet ja lämmön. Etusidonnoissa vauvan ergonomiasta on helppo huolehtia ja pään saa tuettua hyvin nukkumista varten. Etusidonnat ovat tärkeimpiä ja myös usein ensimmäisten opeteltavien sidontojen joukossa kaikkein pienimpien vauvojen kanssa.

Masureppu on kudotulla kantoliinalla tehtävä etusidonta, joka sopii vastasyntyneelle ja sitä vanhemmalle vauvalle. Sidonnassa lapsi laitetaan liinasta tehtyyn ”pussiin”, josta juontuu myös sen englanninkielinen nimikin ”Kangaroo Carry”. Pussissa vauvan pää ja kädet ovat tiiviisti kantajan rintaa vasten. Liina tukee erityisen hyvin vauvan päätä ja siksi tässä sidonnassa on mukava nukkua. Korkeussuunnassa vauvan paikka on sopiva kun vauvan peppu on kantajan navan päällä ja pää suukotteluetäisyydellä. Olkataitosten ansiosta lapsen paino jakaantuu laajalle alueelle ja siksi masureppu sopii myös raskaampien lasten kantamiseen etupuolella.
Kannettavan ikä: vastasyntyneestä eteenpäin
Sopiva liinan koko: 3 tai pidempi. Pidemmän liinan voi tarvittaessa solmia selän taakse.

Tuplaristi on kudotulla kantoliinalla tehtävä etusidonta, joka sopii tehtäväksi noin kahdeksan viikkoiselle tai sitä vanhemmalle vauvalle. Tuplaristissä liina menee ristiin etu- ja takapuolella ja lopuksi solmitaan etupuolelle. Solmu etupuolella mahdollistaa istumisen, joka tekee tuplarististä kätevän sidonnan esimerkiksi matkustamiseen. Tuplaristi tehdään ensin valmiiksi päälle ja lapsi nostetaan valmiiseen sidontaan. Kuten muissakin ristisidonnoissa, ristin molemmat sivut menevät lapsen jalkojen välistä ja lopussa laajennetaan taitokset koko pepun ja selän leveydelle. Korkeussuunnassa vauvan paikka on sopiva kun vauvan peppu on kantajan navan päällä ja pää suukotteluetäisyydellä.
Kannettavan ikä: noin 8 viikkoisesta eteenpäin
Sopiva liinan koko: 6 tai pidempi

Kietaisuristi on monelle ensimmäinen on kudotulla kantoliinalla tehty etusidonta. Kietaisuristin hyviä puolia ovat sen helppous, sopivuus vastasyntyneelle ja se että vauvan pään saa tuettua tilanteen mukaan molemmille puolille nukkumista varten. Tarvittaessa vanhemman lapsen voi sitoa enemmän lonkalle, jolloin lapsi pääsee seuraamaan aikuisen toimia ja viihtyy liinassa paremmin myös hereillä ollessaan.
Kannettavan ikä: vastasyntyneestä eteenpäin
Sopiva liinan koko: 5 tai pidempi

Kietaisuristi 2 on yksi harvoista myös trikooliinoille sopivista sidonnoista, koska trikooliina vaatii kolme kerrosta lapsen päälle. Kietaisuristi 2 sopii myös hyvin hieman pidemmälle kudotulle kantoliinalle. Kietaisuristi 2:n erikoisuutena on, että sidonnan voi tehdä kokonaan valmiiksi ja lopuksi asetella lapsen sidontaan. Tämä mahdollistaa myös lapsen ottamisen pois sidonnasta purkamatta sidontaa.
Kannettavan ikä: vastasyntyneestä eteenpäin
Sopiva liinan koko: 6 tai pidempi
Kantoliinan sidontaohjeet – Selkäsidonnat
Kun lapsi alkaa tuntua raskaalta etupuolella kannettaessa, voi olla syytä kokeilla selkäsidontaa. Selkäsidonnoissa lapsen kasvot ovat menosuuntaan, lapsen pää nousee lähelle kantajan päätä ja siksi selkäsidonnoissa lapset pääsevät nauttimaan samoista näkymistä kantajansa kanssa. Selkäsidonnat sopivat erityisesti pidemmille kävelymatkoille ja luonnossa liikkumiseen.

Selkäreppu on yksinkertainen ja helppo selkäsidonta, jonka saa tehtyä nopeasti kun tilanne sitä vaatii. Lapsi asetetaan etupuolella liinasta tehtyyn tiukkaan pussiin, joka nostetaan olan yli. Liinan päät tulevat hartioiden yli olkaimiksi ja kiertävät selkäpuolella ristiin vauvan polvitaipeista. Selkärepussa lapsi pyritään sitomaan mahdollisimman ylös, jotta lapsi näkee kantajan olan yli. Tavoitteena on, että liinan yläreuna kulkee lapsen niskasta suorassa linjassa kantajan olkapäille.
Kannettavan ikä: 4-5 kuukautisesta eteenpäin ja kun vauva kannattelee tukevasti päätään
Sopiva liinan koko: 3, 4 tai pidempi

Kannettavan ikä: 4-5 kuukautisesta eteenpäin ja kun vauva kannattelee tukevasti päätään
Sopiva liinan koko: 4 tai pidempi

Kannettavan ikä: noin kolmesta kuukaudesta eteenpäin kun vauva osaa kannatella päätään vaivatta
Sopiva liinan koko: 6 tai pidempi

Muumio on erittäin tukeva selkäsidonta, jossa poikkeuksena muihin selkäsidontoihin, liina kulkee leveänä kantajan rintakehän yli. Rintakehän yli kulkeva liinakerros tukee kantajan selkää usean nikaman matkalta ja vähentää hartioihin kohdistuvaa taakkaa. Muumio on monen suosikkisidonta pidemmille retkille ja painavammille kannettaville. Muumio on parasta kiristellä huolella jo tekovaiheessa.
Kannettavan ikä: 5 kuukautisesta eteenpäin
Sopiva liinan koko: 6 tai pidempi
Kantoliinan sidontaohjeet – Lonkkasidonnat
Lonkkasidonnoissa lapsen peppu ja paino asettuvat ikään kuin katajansa lonkan päälle. Lonkkasidonnat palvelevat erinomaisesti kotiaskareissa, koska lapsen ollessa toisella kyljellä kantajan näkyvyys eteenpäin paranee ja kantajan käsille vapautuu tilaa. Myös lapselle lonkkasidonta on oiva paikka seurailla aikuisen tekemisiä.

Lonkkasidonnassa vauvan peppu tulee kantajansa lonkan päälle, toinen jalka kantajan etupuolelle ja toinen kantajan kyljelle tai selkään. Lonkkasidonta on hyvä valinta siitä hetkestä eteenpäin kun vauva kiinnostuu aikuisen tekemisistä. Lonkkasidonnassa vauva on aitiopaikalla seuraamassa tapahtumia. Lonkkasidonta sopii hyvin myös vanhempien lasten kantamiseen, koska iso osa lapsen painosta tulee aikuisen lonkan päälle keventäen hartioiden kuormaa.
Kannettavan ikä: noin 10 viikkoisesta eteenpäin
Sopiva liinan koko: 2 tai pidempi

Lonkkasidonta säädettävällä solmulla vastaa muutoin perinteistä lonkkasidontaa, mutta poikkeuksena sidonta solmitaan etupuolelle erityisellä solmulla, josta sidontaa on helppo kiristää tai löysätä tilanteen mukaan. Säädettävyys mahdollistaa esimerkiksi nukkumisen ja imetyksen paremmin.
Kannettavan ikä: noin 10 viikkoisesta eteenpäin
Sopiva liinan koko: 2 tai pidempi

Robin’s lonkkasidontaan voit käyttää pidempää liinaa ilman, että liinasta jää pitkiä häntiä roikkumaan. Lonkkalla vauva on aitiopaikalla seuraamassa kantajansa tekemisiä. Kannettavan painon jakautuminen hartioiden lisäksi myös lonkalle mahdollistaa myös vanhempien ja raskaampien lasten kantamisen ilman, että hartiat väsyvät. Lonkalla lapsen paino ei myöskään kuormita kantajansa selkä tai vatsalihaksia.
Kannettavan ikä: noin 10 viikkoisesta eteenpäin
Sopiva liinan koko: 4 tai pidempi

Robin’s lonkkasidonnan voi tehdä myös vahvistettuna.
Kannettavan ikä: noin 10 viikkoisesta eteenpäin
Sopiva liinan koko: 5 tai pidempi
Kantoliinan sidontaohjeet – Kaksossidonnat
Monikkoperheissä on usein tarve ottaa syliin kaksi vauvaa. Tähän sopii erinomaisesti kaksosten lonkkasidonta, jossa vauvoja on mukava kantaa pidempiäkin aikoja ja pitää kädet toimintakykyisinä.
Kaksoten lonkkasidonnassa vauvojen peput asettuvan kantajansa lonkkien päälle, jalka kantajan etupuolelle ja toinen kantajan kyljelle tai selkään. Vauvat asettuvat kantajan syliin kasvotusten toisiinsa nähden. Sen lisäksi, että vauvat pääsevät tarkkailemaan aikuisen tekemisiä on vauvoilla mahdollisuus seurustella myös keskenään. Vauva on helppo laittaa ja ottaa pois tästä sidonnasta. Sidonta sopii myös yhden vauvan kantamiseen hyvin. Ennen molempien vauvojen kantamista, kannattaa sidontaa harjoitella yhdellä vauvalla.
Kannettavan ikä: noin 10 viikkoisesta eteenpäin
Sopiva liinan koko: peruskoko +1, usein 7 tai 8